A nevetés orvosság

3 következtetés: nevetés segítségével nehéz perceket könnyebben élhetünk túl.

Amikor gyárban dolgoztam megismerkedtem egy kedves hölggyel a gépsor mellett. Ő pár héttel előbb kezdett ott dolgozni, mint én. Szünetekben többször társalogtam vele. Ez a kolleganő általában jó kedvű volt. Jókat kacagott, kacagtunk, nagyon szerettem a társaságában lenni. Fiatal kora ellenére sok bölcsességet is mondott, ami nekem nagyon tetszett.

Egyszer megkérdeztem tőle :

– Mindig jó a kedved. Ennyire jól érzed magad itt a gyárban?

Meglepett a válasza.

– Egyáltalán nem, hidd el, csak kínomban nevetek. A szalag melletti monoton munkát nem is értem, hogyan vállalhattam el? Tudod, szakács vagyok. Csodálkozom a többieken, akik évek óta itt robotolnak, kicsit irigylem is őket, hogy ők bírják ezt a munkát. Kínlódok. Rendkívül kínlódok.

– Akkor, hogy van az, hogy mindig jó kedved van, nem látni az elégedetlenséget rajtad?  – kérdeztem.

– Azért hülyéskedek és nevetek, hogy könnyebben el tudjam viselni a helyzetemet és amilyen gyorsan lehet, el akarok menni a gyárból, de addig is túl kell élni valahogy! – mondta.

Pár hét múlva vissza is ment szakácsnak.

1. Következtetés: 

Viccelődéssel, nevetéssel, jókedvvel könnyebben viseljük el a problémákat, a kihívásokat, hibáinkat.

Én is voltam olyan helyzetekben, amikor nem akarták elhinni, hogy nekem is van problémám, mert mindig nevettem, viccelődtem.  Fogadalmat tettem magamnak, hogy mérgelődés, aggodalmaskodás, bosszúság, félelem helyett jókedvűen fogok szembenézni a kihívásokkal. Ha eltoltam valamit, kijavítottam a hibát és saját magamon is nevettem, nevetni tudtam. Ezáltal könnyebb volt elfogadni magamat, hogy igen, én is ember vagyok, én is hibázom, én is tévedhetek. Megváltozott viselkedésem, magatartásom is ha másokat  hibázni láttam. Jóval elnézőbb lettem, mindenkit elfogadtam olyannak, amilyen. Mivel jókedvű voltam ők is azok lettek, mert a jókedv ragadós. A jókedv ragadós!!!

2. Következtetés:

ha hibázunk, mérgelődés helyett inkább jobb, ha nevetünk, így magunkat és környezetünket is felüdítjük, gyógyszer lesz mindnyájunknak a nevetés.

Ez a dolgokhoz való hozzáállás folyamatosan sok-sok nehéz percen segített keresztül. Ezt szeretném, ha tovább tudnám adni. Mindenkinek jobb lenne, ha az emberek nem a problémáikat emlegetnék, hanem vicces dolgokat mesélnének egymásnak!

Olvastam egy történetet egy tanárnőről, aki magyar irodalmat és történelmet tanított és nagyon beteg lett, annyira, hogy az orvosok azt mondták neki, hogy pár hete van hátra, még talán hónapokban sem lehet gondolkozni. Azt mondták neki, hogy olyan daganatos betegsége van, amelyből nem szoktak kigyógyulni, főleg hogy kialakultak már nála áttétek is. Ez a hölgy, aki addig drámát, történelmi regényeket, filmeket, szomorú verseket olvasott megfogadta magában, hogy ő bizony nem fog engedni ennek a betegségnek, hogy eluralkodjon rajta teljesen és, hogy itt a vég. Nem! Nekiállt és tudatosan el kezdte magát úgy kezelni, hogy humoros dolgokat olvasott, félre tette a balladákat, a szomorú történeteket és elővette a vicces könyveit, vígjátékokat nézett. Meglátogatták a rokonok, barátok, ismerősök.

– Jaj, de sajnálunk! Mesélj, mi van veled! – kérték és aztán tanácsokat kezdtek osztani felé. Ismerősökre hivatkoztak, hogy az így csinált, meg úgy csinált……..Egy idő után, amikor már kínos volt számára azt kérdezte:

– Szerettek engem?

Mindenki csodálkozva nézett rá.

 – Hát persze, hogy szeretünk! – mondták.

– Miért kérdezed?

Ő ekképpen válaszolt:

– Úgy. Akkor szeretnélek megkérni benneteket, hogy amikor meglátogattok vagy találkozunk, ne a betegségemről beszéljünk, hanem legyetek szívesek meséljetek nekem egy vidám történetet, vagy hozzatok magatokkal ajándékba egy-egy viccet.

A különös kérésen nagyon meglepődtek, de elfogadták és azt követően kedvében jártak. A hölgy a nevetéssel, jókedvvel öngyógyítást végzett. Természetesen gyógyszereket szedett és más terápiákat is alkalmaztak nála. Mindezeknek hatására teljesen meggyógyult. 

3. Következtetés

ha vidámak, jókedvűek vagyunk a betegségek elkerülnek bennünket, illetve komoly betegségekből könnyebben, gyorsabban gyógyulunk és teljesen felépülünk. 

Magamon azt vettem észre, hogy azóta, amióta másként reagálok az élet dolgaira, merem vállalni a bohókás énemet, a hülyéskedőset, a bevállalósat, merem adni magamat, azóta sokkal többen kedvelnek. Ha nem is szeretnek, de jobban elfogadnak és én is jobban érzem magam az emberek között és szívesebben keressük egymás társaságát.

Mindenkinek ajánlani tudom, hogy amikor csak módja engedi, bohóckodjon, legyen jó kedvű, nevessen annyit, amennyit csak tud! Akkor is, ha gondjai vannak, tele van adóssággal, betegségekkel, egyéb más problémák4kal, akkor is próbálja azt félre tenni és, mint egy kívülálló szemlélni magát. Sőt ebben az esetben még fontosabb, hogy mosolyogjon és nevessen, majd meglátja, hogy annak hatására jó irányba változik az élete. Jobb minőségű élete lesz, jobb lesz a közérzete, jobb lesz általa a kedélye, jobban tud majd enni, aludni.  Ha aludni tér vagy éjszaka, ha felébred nem a rossz gondolatok fognak az eszébe jutni, hanem a viccek, a butaságok. Ha mégsem, akkor tudatosan gondoljon ilyen jellegű dolgokra, ezekkel el tudja majd hessegetni a negatív gondolatokat és garantáltan jó kedve lesz, mivel az agyunk egyszerre csak egyféle dologgal tud komolyabban foglalkozni. Ha gondjainkról, bajainkról, bánatunkról beszélünk folyton az olyan, mintha egy fát locsolnánk, egyre nagyobbra fog nőni. Ha jókedvűek vagyunk, viccelődünk, akkor az fog nőni bennünk és az fog elterjedni bennünk is és a környezetünkben is. Mit veszíthetünk? Én is mit veszíthettem? Azok, akik azt tisztelték bennem, hogy savanyú és komoly voltam, azok esetleg átmennek az utca másik oldalára? Akkor menjenek. Ma már nem tud különösen zavarni. Én megfogadtam, hogy minden körülmény között jól akarom magam érezni a bőrömben és ha ez az ára, akkor megfizetem ennek az árát. Bevállaltam azt is, vannak olyan ismerősök, akik ennek hatására eltávolodnak tőlem. Természetessé vált számomra, hiszen én is kerülni kezdtem az olyan embereket, akik állandóan a rossz dolgokat veszik csak észre, ezekről beszélnek folyton.  A jó hírem az, hogy egyre többen vagyunk, akiknek arra van szüksége, hogy nevessen, jó kedvű és vidám legyen.

Kívánom mindenkinek, hogy nap mint nap át tudja élni ezt a csodát, hogy saját magunk meg tudjuk változtatni világunkat! Hogyan? Úgy, hogy mosolygunk, nevetünk, viccelődünk, akár még bohóckodunk is. Merünk egy kicsit lazábbak lenni, mint korábban. Tovább tudunk lépni a mindennapi nyűgösködéseinken.

Amennyiben felkeltettem érdeklődésedet, figyelmedbe ajánlom a honlapomon lévő blogokat, melyek itt találsz meg!

További tippeket, ötleteket ide kattintva találsz. Ingyen letöltheted a pozitív megerősítő kártyákkal együtt. 

Ha hasznosnak találtad a cikket és tetszett lájkoljad és oszd a közösségi oldalon!

Köszönöm.

2 hozzászólás
  1. sisustusideoita sisätiloihin says:

    Saat sen todella näyttämään niin helpolta esitykselläsi, mutta mielestäni tämä aihe on itse asiassa jotain, jota en usko koskaan ymmärtäväni. Se tuntuu liian monimutkaiselta ja laajalta minulle. Odotan innolla seuraavaa postaustasi, yritän saada siitä käsin!

    Válasz
    • Bali Antalné says:

      Szia!
      Köszönöm a hozzászólásodat.
      Pánikbetegségből, gyógyszerfüggőségből meggyógyultam. Ezzel kapcsolatban online tanfolyamot szerettem volna beindítani, de letettem róla. Az erről szóló könyvem a honlapon megtalálható. Aki szeretné megtudni mit írok benne, e-könyvben a honlapon elolvashatja, vagy a könyv vásárlásáról további információkat kap a honlap könyv menüpontjában.
      A költségek, az időráfordítás miatt a tanfolyamról letettem. Bejegyzéseimmel az olvasóknak vidámabbá, derűsebbé szeretném tenni a hétköznapjait. Tippek, amik nekem beváltak a jó egészséghez vezető úton. Minden, ami pozitív energiával tölt fel. Mozgás, olvasás, optimizmus, zene, elgondolkodásra késztető idézetek, inspiráló könyvek. Ha időm engedi és kedvem van hozzá, akkor írok. Nem kötelező semmi, hisz nyugdíjasként nem pénzért csinálom, csak kedvtelésből. Élvezem a technikai kivitelezést is. A honlapomat magam készítettem, üzemeltetem. A domain-névtől a honlap kivitelezéséig, a tartalom megírása, honlapra igazítása mind-mind engem minősít. Pillanatnyi ötletekből születnek a blogok. Szeretném, ha mások is jól éreznék magukat a bőrükben. Nálam már több, mint 15 éve történt a pozitív változás.
      Jelenleg azon gondolkodok, hogy amatőr zenészként hogyan tudnám bevonni a zenét itt a honlapomon. Lehetne éneklés, vagy hangszeres zenélés is, akár egymással számítógépen összekapcsolódva.
      Sok-sok diétás tanácsom is lenne, mert 2002. óta II-es típúsú cukorbetegként összegyűlt jópár…..
      Remélem mindent felsoroltam. Amennyiben további kérdés merül fel, szívesen válaszolok.
      Jelmondatom: Minden nap derűsen, lelkesen!
      Üdvözlettel
      jokondiban-nyugalmoban.hu weboldal készítője, üzemeltetője
      Bali Antalné Teréz

      Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük