IV. Alvászavar 

Éjjel dolgozom, nappal alszom…….

Mit tegyek, hogy kipihenjem magam estére?

Akik több műszakban dolgoznak és nappal kéne aludniuk sokszor álmatlanság miatt szenvednek. Munka után nem jön álom a szemükre. Több éven keresztül dolgoztam én is három műszakban, ezért elég jól ismerem ezt a helyzetet. Engem először teljesen megzavart a fordított élet. Éjszakás műszakban 20 óra után általában sötét volt már, amikor dolgozni indultam. Munka után hazafelé is sötét volt. Előfordult párszor, hogy a – Jó reggelt! – helyett – Jó éjszakát! – köszöntem. Hét vége felé keverni kezdtem a napokat is, Szerencsére hamar rájöttem hogyan könnyíthetem meg azt a pár éjszakás napot.

Az én alvási szisztémám a következő volt, ami remekül működött:

 1. Hazamentem, reggeliztem – úgy ettem, mintha vacsoráztam volna (könnyű ételeket, több szénhidráttartalommal pl. 1 db zsömle, tejeskávé)
 2. Szellőztettem egy nagyot.
 3. Amilyen gyorsan lehetett aludni tértem, lehetőleg nem terveztem semmilyen programot. Nem álltam neki a házimunkának sem.
 4. Olvastam, amikor elálmosodtam, folyamatosan lecsukódott a szemem, már nem fogtam fel az olvasottakat, félretettem a könyvet, feltettem az éjszakai maszkot (szemüveget) a szememre. Észrevettem ugyanis, hogy használatakor mélyebben aludtam a teljes sötétségben és kipihentebben ébredtem, kevésbé voltam fáradt éjszaka. A maszkot azért is megszerettem, mert bármikor, ha hangokat hallottam levéve a szememről azonnal láttam a körülöttem lévőket. Sötétítő függönynél és a redőnynél is sokkal jobb volt a használata. A redőnyről különben is rossz érzéseim voltak. Gyerekkorom jutott az eszembe, amikor leengedtük a redőnyt és korom sötét volt a szobába. Sosem szerettem, ha teljes sötétség vett körül és villanyt kellett kapcsolni, ha látni szerettem volna. Hallottam róla, hogy sötétben sokkal egészségesebb aludni. Mi az oka? Szakemberek szerint sötétség hatására Melatonin, egy természetes hormon kezd termelődni az agyban. Ettől a vegyülettől leszünk álmosak.
 1. Ezután általában hamar elaludtam.
 2. Dél körül felébredtem, bekaptam 1-2 db kétszersültet, vizet ittam mellé, majd visszafeküdtem. Az újbóli alvás elősegítésére a 3. részben leírt módszereket használtam (a relaxálást, a pozitív megerősítő mondatok ismétlését, számolást visszafelé stb..) Nem mellékes, hogy félálomban vizualizálhatjuk a vágyainkat, gyorsítva a kívánt cél elérését! 
 3. …..és addig aludtam, amíg az időm engedte.

Természetesen biztosan vannak ennél sokkal jobb megoldások is, nem vitatom. Azt is vallom, hogy esetenént szükséges orvoshoz fordulni segítségért. Például, ha az alvási nehézségeink már nagyon zavarnak, nem tudunk megfelelően koncentrálni és ez az állapot már több hete tart.

A napközbeni alvás mellett az éjszakai éberség is nagy kihívást jelentett mindannyiunk számára.

Egy alkalommal az egyik kolléganőm, aki állómunkát végzett éjszakai műszakban annyira álmos volt, hogy szó szerint állva elaludt, pedig közben járkálnia is kellett. Pár pillanat volt elmondása szerint. Éppen akkor járt ellenőrzésen a főnök és látta ezt, nem szólt semmit. Munkatársnőm, hogy emiatt „kirúgják”, szerencsére nem történt ilyesmi, de nagyon kellemetlen volt számára.

Éjszakai műszakban több ember panaszkodott fejfájásra, volt gyomorbántalma. Nagyon szenvedtek, köztük én is, ha nem pihentem ki magam napközben. Rettenetes volt a monoton munka, mert alig bírtam nyitva tartani a szemem. Éjszaka főleg szerettem a pörgős és bonyolultabb feladatokat elvégezni, mert ezektől sokkal éberebb voltam. Több vizet ittam a szokásosnál és pár tornagyakorlat is segített, hogy frissebbnek érezzem magamat. Többen kávéval és energiaitallal próbálták leküzdeni az álmosságot. A sok-sok kávé és energiaitaltól a szívük erősebben dobogott ugyan, sőt, majd kiurgott a helyéről, az eredmény elmaradt a várttól. Bármennyire is stresszesek vagyunk ne vegyünk be nyugtató hatású szert.

Felhívnám a figyelmet, hogy  az első éjszakai műszak előtt is fontos napközben pár órát aludni! A többi napokon pedig legalább 6 óra alvásra van szükség, hogy könnyedén helyt tudjunk állni. Mindenképpen érdemes kialudni magunkat. Munkakezdés jólesik egy órácskát pihenni és a buszon is lazíthatunk még egy keveset.

Hallottam olyan esetekről, hogy munka után rögtön nekiállnak bevásárolnak, főznek, mosnak, teregetnek, sok-sok munkát elvégeznek, majd fürödnek és csodálkoznak azon, ha nem tudnak elaludni, vagy ha elalszanak csak kevés idejük marad a pihenésre. Aztán este fáradtan kezdik a műszakot, fejfájással és nyűgösek a kialvatlanságtól. Ne feledjük, hogy a fáradtság rendkívül balesetveszélyes helyzeteket teremthet! Ezért amennyiben lehetséges, először jöjjön az alvás, utána a házimunka. A jobb alvás elérése érdekében megpróbálhatjuk még az ágyunkat máshová tenni, vagy csak megfordulni, és ahol eddig a fejünk volt ott a lábunk legyen és fordítva.

Néhány tipp a feng shui kínai módszer szerint, amely az élet, az energia áramlását segíti. Alkalmazásával otthonunkban és szeretteinkkel jobban élvezhetjük a nyugalmat, az összhangot és az élet sikereit, amennyiben az ágy a bejárattól átellenesen lévő legtávolabbi ponton van. A fekvőhely feje érintkezzen legalább egy fallal.  Ha új társra vágyunk az ágyunk legyen mindkét oldalról jól megközelíthető. Az ágy lába nem jó ha a szoba ajtaja felé áll. Az ágy lehetőleg ne az ablak alatt legyen. Nem jó, ha az ágy lábával szemközt tükröt rakunk, mert álomból felriadva a saját tükörképünktől megijedhetünk.

                                (forrás: Richard Webster: 101 feng shui tipp a lakásban)

Ha figyelembe vesszük mindezeket, napközben és éjszakai műszak alatt is sokkal többet tudunk produkálni, tenni-venni, elintézni, eredményesebb lesz a munkánk.

Ne feledjük, az egészséges élet egyik feltétele az alvás! Aludjunk minden nap jól!    

Figyeljünk rá! Tegyünk érte!

A négyrészes cikksorozat végéhez értünk. Ha van olyan rokonod, barátod, ismerősöd, akit úgy gondolod, hogy ez a téma érdekelné, kérlek oszd meg, hogy ők is el tudják olvasni.

Még egy kérésem lenne:  kérlek, hogy tapasztalataidat, további ötleteidet a hozzászólásokban írd le, osszad meg mindannyiunkkal, hogy azt is beépíthessük életünkbe jobb kondit és nyugalmat elérve általa.

Köszönöm!

Bali Antalné

a honlap szerkesztője és üzemeltetője

Ha további bejegyzéseket is szeretnél olvasni kattints ide.  >>>>>>>>>>>

Ha még egészségesebben és jól szeretnéd érezni magad ajánlom neked az öt tippet és a 154 pozitív megerősítést tartalmazó kártyát. 

Ide kattintva tudod letölteni az ingyen tippeket és ajándékba kapod hozzá a kártyákat is.

Kérlek amennyiben tetszett a bejegyzésem, a hozzászólások alatt, lájkoljad!

2 hozzászólás
 1. Tellerné H. Ágnes says:

  Nos, én 65 leszek januárban (ha Isten is úgy akarja). Nem dolgozom, mégis minden éjjel 2 körül – néha előbb – felébredek és óráakt nem tudok visszaaludni. Ilyenkor olvasok áltaában a Bibliát, de más hasonló jellegű pl. kiejt. szerint Szpördzsönt. Reggel 4-5 között már álmos vagyok, de 6 után már ébredek általában. Ha nem, akkor fél kilencig is elalszom. – Meddig mehet ez így? Tudom hogy a hosszú alvatlanság halálhoz is vezethet. Mit tegyek????

  Válasz
  • Teri says:

   Kedves Âgnes!

   Mindenkinek más az alvásigénye, nekem legalább hat órányi szükséges, hogy jól érezzem magam másnap. Azt vettem észre, hogy amikor egyik nap kevesebbet aludtam, másnap mindig pótolom. Én ezt az időszakot sokszor úgy érzem, hogy azért kapom, mert ilyenkor tudok legjobban elmélyedni, ilyenkor nyugalom van körülöttem. Hálás vagyok ezért. Ha ilyen gondolatokkal fekszem le, alszom vissza, békésen, nyugodtan, frissen ébredek. Amikor tovább alszom, kilenc óra utánig, sokkal fáradtabbnak érzem magam. 50-60 éves korban az a ritkaság, ha valaki végig alussza az éjszakát.

   Mit tud tenni?

   Pár gondolat:

   – vacsorázzon, ne hagyja ki, lehetőleg magasabb szénhidráttartalmút, pl. 1 db zsömlét vajasan, kerülje estére a fekete teát, kakaót, kávét.

   – felül kéne vizsgálni a napi programjait, hogy kellően elfárad-e estére. A biblia és a Spurgeon olvasása nagyon jó, ennél nem is tudnék jobbat javasolni. Ha éjjelente felébred talán jobb lenne, ha imádkozna és nem olvasna. Lehetne azzal is próbálkozni, hogy az éjszakai felébredést követően nem kapcsolná fel a villanyt, hanem azon gondolkodna, hogy az olvasottakból mi volt az, ami Önnek szólt, mi keltette fel a figyelmét. Ha még mindig nem aludt volna el imádkozzon, köszönje meg az előző napot, a következő napot, a szeretteit, adjon hálát és érezze, hogy megelégedett. Kérjen bocsánatot gondolatban, ha valakivel nézeteltérése volt. Lehet, hogy úgy tűnik majd, hogy órák hosszat nem aludt, de valószínűleg aludni fog, éber álommal és reggel pihenten fog ébredni, jó lesz a közérzete.
   .
   – amennyiben napközben friss és éber nem érdemes ezzel különösebben foglalkozni. Ha viszont már hetek óta fáradtnak érzi magát, vagy nyugtalan, fél, szorong az éjszakai felébredések miatt, mindenképpen meg kéne beszélni a háziorvosával.

   – Szerintem halálhoz csak akkor vezethet, ha kórosan kimerül valaki. Ilyenkor könnyebben balesetet is szenvedhet, de arról nem hallottam, hogy emiatt haltak volna meg emberek. Gondot akkor jelentene, ha hetek óta tartana már napközben a fáradtság és az álmosság, de az is orvosolható.

   Amennyiben még kérdése lenne írjon, szívesen válaszolok rá.

   Szép napot kívánok!

   Üdvözlettel:

   Bali Antalné Teri

   Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük