Nyugtatók, Xanax és társai

Vigyázat! Rászokni könnyű, leszokni nehéz!

Esetek, amelyek bármelyikünkkel megtörténhetett volna:

 • Vizsgaidőszak volt. Gyomorgörcs az idegességtől. Az ajtó előtt többen várakoztunk, vártuk, hogy végre túllegyünk a szóbelin. Közben beszélgettünk. Páran elmondták, hogy úgy indultak el otthonról, hogy nyugtatót vettek be, de még így is rendkívül feszültek.
 • Érezni lehet a levegőben, hogy pattanásig feszült a légkör. Az egyik bosszús kolléga kimegy. Később elmeséli, hogy lecsillapodjon és dolgozni tudjon kénytelen volt bekapni egy nyugtató tablettát…
 • Anyuka mérges. Gyereke szemtelen, rossz jegyet kapott, visszabeszél, hangoskodik…. Ezt már nem lehet másként kibírni- gondolja és már nyúl is a nyugtatóért, hogy megnyugodjon.
 • Már vagy egy órája kínlódok, mert nem tudok elaludni….A fiókban ott lapul a nyugtató…, hozok vizet, hogy be tudjam venni…majd attól biztos elalszom….

Éveken keresztül Xanaxot szedtem. Tudom milyen a hatása. Kezdetben álmos lettem tőle. Hetekkel később már csak kótyagos voltam tőle, mint aki beivott.  A koncentrációt és a gondolkodást korlátozta, családom szerint olyan lettem, mint, akit kicseréltek, elvesztettem az érdeklődésemet.

Évekkel később rájöttem, hogy a pirulák sakkban tartanak. Bevettem……, nem vettem be…… Jaj, van a táskámban, mert anélkül nem merek elindulni! – így teltek a napjaim. Nagyon rosszul éreztem magam a bőrömben. Megfogadtam: – lesz, ami lesz, abbahagyom a szedését. Aztán jött a meglepetés. Egészségem hirtelen romlani kezdett, félelemérzet, hányinger, rosszullétek gyötörtek. Ismét szedni kezdtem a gyógyszert, úgy, hogy közben nagyon óvatosan csökkentettem a napi adagot. Ez 2007-ben volt. Soha nem felejtem el, hónapokig tartott, míg végül sikerült abbahagynom a pirulák szedését.

A neten találtam a Xanaxról és a többi nyugtatók veszélyeiről írásokat, tényeket, amelyek téged is érdekelhetnek.

Például:

 • Tudtad, hogy azoknál, akik nagy dózisban fogyasztanak Xanaxot olyan érzés és olyan mértékű függőség alakul ki, hogy sokan úgy érzik anélkül már nem is tudnak létezni?
 • Tudtad, hogy alkohollal keverve halálos következménye lehet?
 • Tudtad, hogy az adagot folyamatosan emelni kell, mert a szervezet hozzászokik?
 • Tudtad, hogy amíg egy heroin elvonókúra körülbelül 1 hétig tart, a Xanax (benzodiazepint tartalmazó tabletták: Elenium, Xanax, Frontin, Rivotril, Seduxen…stb) és a hasonló hatóanyagú nyugtató tablettákról a leszokás hónapokba telhet, és 1-2 évig kellemetlen tünetekkel járhat?
 • Tudtad, hogy van olyan orvosi vélemény, amely szerint a benzodiazepinek hatása szerény és viszonylag jelentéktelen? Tudunk boldogulni nélkülük?
 • Tudtad, hogy sokszor a különböző tüneteket maga a gyógyszer, vagy annak megvonása okozza?
 • Tudtad, hogy a Xanax elhagyásánál az elmét, a testet és a lelket is „újra kell építeni”, mert mindhármat megbetegíti?
 • Tudtad, hogy az altató hatás iránti tolerancia kialakulása gyors, néhány napon belül, vagy néhány hét rendszeres használat után, míg a szorongáscsökkentő hatása lassabban, néhány hónap alatt történik?
 • Tudtad, hogy a klinikai megfigyelések azt mutatják, hogy a „benzók” hosszú távú használata kevéssé csökkenti, sőt esetleg súlyosbítja a szorongást.
 • Tudtad, hogy a gyógyszer megvonásakor általánosnak mondhatók a következő tünetek: szorongás, pánikrohamok, álmatlanság, rémálmok, szédülés, remegés, izzadás, heves szívdobogás, homályos látás ….stb. (a többi tünet leírása a tenyek-tevhitek.hu – n olvasható)
 • Tudtad, hogy az elvonási tünetekkel való megbirkózást számos orvos tanulmányozta és mindnyájan egyetértettek abban, hogy a legjobb módszer az adagolás fokozatos csökkentése és szükség szerint lelki támogatás nyújtása, konzultáció, vagy egyéb a stressz és a szorongás leküzdésére irányuló stratégia?
 • Tudtad, hogy jobb gyógyszermentes megoldásokat keresni, mert az alvási problémák és szorongás esetén a gyógyszerek csak a tüneteket kezelik, a mögötte húzódó problémákat nem?

Közel 12 év telt el, hogy nekem sikerült leszoknom a nyugtatókról. Az orvos előtte folyamatosan váltogatta a gyógyszereket és néha két félét is felírt, amelyet egyidőben kellett szednem. Saját elhatározásomon, kitartásomon múlt, nem az orvosokon, akik továbbra is a gyógyszerszedést erőltették volna. Örömmel írom, hogy az azóta eltelt időben a nehézségek idején sem volt szükségem rájuk.

Felhívnám mindenkinek a figyelmét arra, hogy jól gondolja meg mikor és mennyi ideig szed ilyen szereket. A félelmeinkkel, problémáinkkal, nehézségeinkkel szembe kell nézni, fel kell dolgozni, nem szabad elnyomni azokat tablettákkal. Lehet, hogy pillanatnyilag iszonyúan fog fájni.  „Ami nem öl meg, az megerősít” szokták mondani, és ez így van.

„Nevess többet, szeress jobban, tanulj még….”

Dr. Kopácsi László

A legjobb orvosok:

Dr. Elégedettség, dr. Higgadtság és dr Jókedély.”

C.H. Spurgeon

Források:

https://www.tenyek-tevhitek.hu/

https://stresszdoktor.hu/

https://magyar-orvosok.blog.hu/

Kérlek amennyiben tetszett a bejegyzésem, lájkoljad és osszad meg, hogy mások is olvasni tudják! Köszönöm. 

Csatlakozz te is a Facebook jokondiban-nyugalomban zárt csoporthoz, ahol bátran írhatunk egymásnak. Itt mindenki megoszthatja saját történeteit, élményeit, véleményét.

Egészségesebben és nyugodtabban szeretnél élni, akkor 5 tippet és 154 db pozitív megerősítő kártyát, ajánlok neked, melyeket ide kattintva tudsz letölteni ingyen. 

Ha érdekel, hogyan érhetsz el te is minőségibb, jobb életetet, mi az ami még

egészségesebbé és nyugodatabbá tesz a stresszes helyzetekben az 

e-könyvemből megtudhatod.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük