Séta mozgáskorlátozottként, kerekesszékben

Combnyaktörés után sem lehetetlen a séta

Azért, mert valaki mozgásában korlátozott nem muszáj a világtól elzárkózni.

Egy kis segítséggel megoldható, hogy a mozgássérült is jobban érezze magát. Természetesen, ha van, aki elvigye. Ez lehet családtag, vagy meg lehet kérni ismerőst is.

A jó közérzethez hozzátartozik, hogy ne érezzük magunkat bezárva a négy fal közé, hogy emberekkel beszélgessünk, találkozzunk. Így érzi ezt egy beteg, idős ember is.

Édesanyám 2012-ben combnyaktörést szenvedett. Emellett keringési zavara, gerincproblémái és szívbetegsége is van. Ma már 88 éves. Szédül, otthonról még hozzánk a szomszédba is ritkán tud átjönni.

Neki, aki szeretett emberek között lenni, mindig mozgékony volt kész szenvedés a bezártság. Bár a család sűrűn látogatja, időnként negatív érzésekkel, gondolatokkal van tele. Ő már minek is él, mondja ilyenkor.

Szeme már nem a régi, nehezen olvas, rosszul hall és lát. Televízió- és a rádióműsorokkal szórakoztatja magát. Jó időben kiül az udvarra, vagy a kertbe, de korábbi műtétei és az ízületi bántalmak miatt nehéz a mozgása.

Pár hónapja férjem édesanyjának jutott az eszébe, hogy kerekesszék kellene neki. Nemrégen férjemmel az egyik üzletben akciós áron megláttuk és meg is vettük. Mivel összecsukható az autóba is befér, így eljöhet velünk orvoshoz, vagy a szomszéd városba a bátyámhoz.  A járgányt nagy izgalommal vittük hozzá.

 • Na, gyere anyuka autózunk egyet! – mondta kedves párom.
 • Már megint mit találtatok ki? – kérdezte elképedt tekintettel.

A meglepetéstől elállt a szava.  Rögtön ki is próbáltuk, áttoltuk hozzánk és tettünk az utcában is egy kört.

Ha az időjárás engedi azóta egyre többször járunk vele. Már hosszabb sétákra is vállalkozunk. Egy alkalommal az ő kérésére egy kedves rokonunk felé is elgurítottam, akivel pár percet beszélgethettünk. Mondhatom mindannyiunknak felejthetetlen élményt jelentett.

(Nekem is az izomláz – mert nem csak vízszintes utak léteznek. Jó kis edzés a jó kondihoz.)

Az édesanyám a kocsikázások óta jobb kedvű. Jót tesz neki és „nekem is”, hogy útközben ismerősökkel és egymással nagyokat beszélgetünk. Jó látni, hogy egyre többet nevet, minden érdekli, figyeli a körülötte lévő változásokat.

Amikor csak lehet, szerét ejtjük a sétának. Jó érzés tölt el, amikor örülni látom. Vidáman megyünk, beszélgetünk, nevetgélünk.

Aznap este a kocsikázás végeztével megjegyezte, hogy – bárcsak korábban vásároltuk volna meg.

Kérlek továbbítsad annak, akiről úgy gondolod, hogy érdekelné a bejegyzés! A hozzászólásokban írd meg, hogy milyen témákról olvasnál, hallanál szívesen!

Kérlek továbbá, hogy amennyiben tetszett a bejegyzésem, a hozzászólások alatt, lájkoljad. Erről fogom tudni,  hogy hány embert érdekelt.

Köszönöm.

Ha még egészségesebben és jól szeretnéd érezni magad ajánlom neked az öt tippet és a 154 pozitív megerősítést tartalmazó kártyát.

Ide kattintva, a keresztneved és az e-mail címed megadásával tudod letölteni az ingyen tippeket és ajándékba kapod hozzá a kártyákat is.  >>>>>>>>

4 hozzászólás
 1. Fintáné Varga Ágnes says:

  Drága Teca ! Te fantasztikus vagy . Csak gratulálni tudok ,hogy ennyi mindennel foglalkozol . Nagyon jó egészséget kívánok kívánok Édesanyádnak , kívánom még sokat sétáljatok . Neked további sikert a céljaidhoz !! Üdvözletem .: Ági

  Válasz
 2. Kornélia Hegedüs says:

  Remélem még nagyon sokáig tudtok együtt kocsikázva sétálni Terike!
  Szeretlek Benneteket! Millió puszi Nektek!

  Válasz
  • Teri says:

   Kedves Nelli,nekem is az a vágyam, hogy még sokáig tudjunk együtt „kocsikázni”. Szeretném, ha édesanyám jól érezné magát a korlátai ellenére is. Amit tudok, tudunk megteszünk ennek érdekében Ezzel a bejegyzéssel az volt a szándékom, hogy aki anyagilag megteheti és a hozzátartozója egészségi állapota is megengedi tudjon róla, hogy ez milyen remek lehetőség a hétköznapok szebbé tételéhez. Szeretettel puszilunk és ölelünk!☺?☺

   Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük